Top 5 cele mai frumoase cărți pentru copii
Dintre criteriile folosite în compunerea top 5 cele mai frumoase cărți pentru copii, au existat unele precum creativitatea, uzabilitatea, calitatea informațiilor, design-ul, dar și altele pur subiective, precum utilitatea acelei cărți în dezvoltarea culturii generale a copilului. Așadar, Top 5 cele mai bune cărți pentru copii este urmatorul:
- 1. ”Marea Enciclopedie pentru Elevi”. O enciclopedie excepțională, care însă nu poate fi folosită decât tangențial pentru copiii aflați în primele clase ale învățământului primar. Dar informațiile pot fi adunate, pot fi împărtășite de către părinți, pot fi extrase din această carte (marca Google, de altfel) și apoi spuse pe înțelesul copiilor. Realizarea grafică este de excepţie: 448 de pagini format mare, cu imagini superbe, cu foi lucioase care mi-au luat ochii la fiecare răsfoire şi care m-au făcut şi pe mine, şi pe copilul meu să mă reîntorc de câte ori aveam nevoie la această enciclopedie completă. Fiecare imagine este explicată prin intermediul adnotărilor, iar la fiecare pagină se regăsesc întrebări şi răspunsuri ce oferă informaţii detaliată despre subiectul de interes.
- 2. ”Enciclopedia copilului deștept”. Cum spunem la articolul despre această carte, mulți dintre părinți consideră că ai lor copii sunt cei mai deștepți, cei mai isteți. Dar această istețime, pe lângă cea naturală, trebuie completată și de anumite informații de cultură generală care nu pot fi extrase adeseori decât din cărți. Iar unul dintre cele mai bune locuri este ”Enciclopedia copilului deștept”, o carte pe care am ales-o, recunosc, după nume, dar care și-a meritat investiția. Este bogat ilustrată şi plină de informaţii utile (în 320 de pagini, format mare), o carte de teste diferită de orice am văzut până acum, oferind o nouă provocare a minţii de tip întrebare şi răspuns.
- 3. ”De ce? Prima mea carte de întrebări”, de Amy Shields. Dacă spunem National Geographic, avem deja confirmarea unui brand de calitate, care și-a dovedit cu vârf și îndesat aptitudinea de a dezvolta cultura generală a tuturor, fie ei copii sau adulți. Iar această carte face parte din Colecția National Geographic, beneficiind din plin de această asociere, care se demonstrează prin calitatea informațiilor și a imaginilor. Și totul pe înțelesul celor mici, fiind cartea care a fost parcursă cel mai ușor de copilul meu. Trei exemple de întrebări: De ce se uită doctorul în gât?, De ce trebuie să mă spăl pe dinţi?, De ce îmi plac dulciurile?. Și răspunsuri care s-au cristalizat, prin claritatea și inteligența lor, în mintea copilului.
- 4. ”Prima mea enciclopedie ilustrată”. Imaginea: acesta este principalul mijloc de înțelegere și de joacă pentru copiii mici. În acest context, această carte poate părea simplă sau simplistă pentru adulți, dar pentru copii ea este o adevărată splendoare de imagini și noi informații izvorâte din acestea. Pentru copii de vârstă preșcolară, părerea mea. Stilul este simplu: fiecare subiect este explicat pe o foaie dublă, cu poze şi text, completate cu ilustraţii pe margine. Treaba copiilor este să înţeleagă imaginea, iar părinţii să explice fiecare lucru din aceasta. Aveți timp pentru aceasta? Dacă nu, vă rog să vă faceți!
- 5. ”Atlasul Lumii pentru copii”. De undeva, trebuie să începem studierea geografiei lumii. Iar ”Atlasul Lumii pentru copii” este un bun punct de început, căci conține grafică de excepţie, informaţii interesante, lucruri ce îl vor atrage pe copilul dvs., dar chiar şi pe dvs. ca adult! Dublate de 10 hărţi fizice ilustrate, 10 hărţi politice color și peste 130 de fotografii color. Și, să nu uităm, și acest atlas face parte din Colecția National Geographic, un brand de succes recunoscut, așa cum spuneam mai sus.