Carti audio

Carti audio

     Carti audio Avantaje si dezavantajele cartilor audio. (audio books )

  •     Cărţile pe care vreau să le citesc nu există în varianta audiobookscărţi audio, adevărat dacă ne referim la cărţi în limba română. Deşi tot mai multe romane sunt traduse şi apar la scurt timp de la lansarea în original, oferta în limba română poate fi considerată insuficientă de către cititorii “profesionişti”. Pe de altă parte, dacă vorbim de audiobooks în engleză, temerile sunt mult mai puţin întemeiate, multe dintre noile apariţii având şi varianta audio.
  •      Editurile aleg cu mare grijă actorii care înregistrează, în marea majoritate a cazurilor aceştia aduc romanului un plus de netăgăduit, putand fi considerat ca un avantaj acest lucru cartilor audio. Fie că e vorba de nume foarte cunoscute de actori sau celebrităţi, cooptate pentru imagine, fie că e vorba de actori tineri sunt foarte rare cazurile în care să te poţi plânge că aceştia strică povestea.
  •      Ieftine. Există foarte multe surse de audiobooks gratuite online, atât în engleză cât şi în alte limbi. Pe de altă parte chiar dacă se pune problema de preţ, o carte audio costă online mult mai puţin decât varianta tipărită. Chiar dacă alegeţi să cumpăraţi un audiobook din librărie, de dragul pachetului grafic, de exemplu, preţurile sunt comparabile cu cele ale unei cărţi “clasice”.
  •      Audiobooks sunt varianta ideală pentru oamenii cărora li se pare obositor să stea cu cartea în mână şi care dintr-un motiv sau altul au alergie la citit. Cu toate astea, cei care, de exemplu, petrec mult timp la volan, aleargă sau au alte activităţi (de artizanat) care nu le solicită în totalitate atenţia, pot urmări un audiobook în loc de muzică sau mai ştiu eu ce emisiune la radio sau TV. Cu alte cuvinte, cărţile audio pot fi şi o variantă de a câştiga timp pentru cei care vor să citească mai mult. Acesta ar fi, probabil cel mai bun argument pentru ca suştinătorii cititului clasic să accepte că sunt contexte în care merită să iei în calcul un audiobook.
  •      Aşa cum aminteam mai sus, în general interpreţii aleşi de edituri sunt adevăraţi profesionişti care vor reda povestea cât se poate de sugestiv şi încercând să introducă ascultătorul în poveste. Pe de altă parte, să îţi citească cineva e, păstrând proporţiile, acelaşi lucru cu a te uita la film. Experienţa nu mai e una directă, personală, ci una intermediată. Şi asta înseamnă că da, ai putea pierde aspecte/detalii ale poveştii care pentru tine ar putea fi relevante dar care nu au intrat în atenţia “interpretului”.
  •      Oricum ai lua-o, nimic nu se compară cu relaţia pe care o ai cu cartea, cu timpul pe care îl dedici lecturii, fără a face alte 100 de lucruri în acelaşi timp. Există totuşi o excepţie, jurnalele personale citite chiar de autor, caz în care într-adevăr reuşeşti să ajungi mai bine în intimitatea poveştii decât dacă ai citi-o tu.

 

   Concluzia, după cele de mai sus, ar fi că, “lectura” via audiobooks nu e neapărat ceva de blamat, ba chiar în anumite contexte şi condiţii poate fi o soluţie utilă şi interesantă. Cu toate acestea, cărţile audio nu oferă totuşi decât o experienţă de lectură la a doua mână, un contact intermediat cu cartea. Sigur, ascultând o carte pe care ai citit-o poţi descoperi detalii noi, cu toate acestea cred că cea mai relevantă modalitate de a te apropia de un roman sau de opera unui autor.