Top 10 cele mai frumoase carti de dragoste:
1. Pe aripile vantului de Margaret Mitchell
Romanul a fost publicat in 1936 iar in 1939 a avut parte de cea mai spectaculoasa ecranizare a unei carti realizata la Hollywood. Desi initial cartea trebuai sa se numeasca Si maine e o zi (de altfel, replica foarte des folosita de personajul principal) Margaret Mitchell a ales in cele din urma acest titlu, inspirata de Ernest Dowson. Actiunea romanului se petrece in Georgia si Atlanta, SUA. Intamplarile sunt tesute in jurul lui Scarlett O'Hara, fiica cea mare a unui imigrant irlandez imbogatit si a unei femei descendenta directa a unei familii de nobili din Franta. Pe fondul Razboiului Civil American, tanara Scarlett se indragosteste de Ashely Wilkes. Desi acesta are o slabiciune pentru ea si farmecele sale, alege sa se casatoreasca cu blanda Melanie, cea pe care Scarlett o va iubi fara sa stie.
2. Mandrie si prejudecata de Jane Austen
De doua secole, aceasta poveste despre dragoste si familie, despre credinciosie si integritate morala, scrisa cu un incomparabil umor, a incantat generatii la rand. Presarata cu note marginale oferind diverse informatii suplimentare, fapte istorice, anecdote si indemnuri culese din scrierile lui Jane Austen despre credinta, aceasta noua editie in limba romana va va oferi o lectura mai bogata decat pana acum. Romanul Mandrie si prejudecata, publicat pentru prima data in anul 1823, introduce cititorii in atmosfera epocii de la cumpana dintre secolele XVIII si XIX. Domnul Darcy e la fel de chipes si de nobil ca in urma cu doua veacuri, iar domnisoara Elizabeth nu si-a pierdut nimic din istetimea si din farmecul de altadata, atat de maiestru zugravite de catre indragita scriitoare. Asadar, indiferent a cata oara cititi Mandrie si prejudecata, un lucru e cert: aceasta incursiune in imaginar va va determina, fie si pret de cateva clipe, sa priviti cu alti ochi viata cotidiana in oglinda evanescenta, dar nu mai putin autentica, a fictiunii.
3. Anna Karenina de Lev Tolstoi
Povestea unei vieti pline de patimi si indoieli, celebrul roman Anna Karenina istoriseste tragedia unei femei aflate sub imperiul distructiv al unei pasiuni adulterine. In fundalul pe care, alaturi de Anna, evolueaza personaje aparte prin natura lor, Tolstoi divulga ipocrizia inaltei societati, zugraveste descompunerea modului de viata patriarhal si degradarea institutiei familiei.
4. La rascruce de vanturi de Emily Bronte
„Melodrama romantica - cu care Emily Bronte era, neindoielnic, familiarizata - isi datora imensul succes efectelor create de ambiguitate si de vagul trairilor eroilor. [...] In La rascruce de vanturi, lucrurile se petrec exact in sens invers: cu toate ca intamplarile relatate pot sa socheze, sa para uneori incredibile, sunt prezentate, in majoritatea cazurilor, cu o mare claritate si precizie. [...]Critica literara a numit acest tip de scriitura "imaginatie concreta”" si, ori de cate ori vorbeste despre ea, nu uita sa spuna ca Emily Bronte e "intemeietoarea acestei caracteristici" a romanului englez modern” ( J. A. Marshall ).
5. Doctor Jivago de Boris Pasternak
Publicat pentru prima data in 1957, in plina criza mondiala, Doctor Jivago este povestea vietii si a iubirilor unui medic in perioada Revolutiei Ruse. Parasind Moscova pentru linistea Muntilor Urali, unde spera sa isi puna familia la adapost, Jivago se trezeste in plin conflict intre albi si rosii. Dragostea lui pentru frumoasa si tandra Laura se consuma pe fundalul cruzimii si al talazurilor revolutiei, o reprezentare suprinzatoare a unor vremuri memorabile.
6. Jane Eyre de Charlotte Bronte
In anii care au precedat aparitia romanului Jane Eyre - 1847, societatea engleza era dominata de cultul familiei, leaganul securitatii si al stabilitatii, avand in centrul ei femeia, sotie si mama, reper spiritual si moral. in ciuda dezbaterilor despre rolul femeii, ideea persista.
De altfel, imediat dupa publicarea romanului, John Stuart Mill a scris despre principiul „perfectei egalitati" intre barbati si femei, in timp ce Lynne Linton se plingea ca The Girl of the Period era excesiv de independenta, in comparatie cu „fata simpla si inocenta din trecut".
In acest context care pregatea o schimbare drastica de mentalitate, Jane Eyre, aparuta sub pseudonimul Currer Bell, face, evident, senzatie. Un detaliu important este ca surorile Bronte alesesera sa publice sub nume masculine pentru ca maniera de a scrie nu li se parea feminina. Mostenitor al romanului gotic, cartea scrisa la persoana I ii scandalizeaza pe unii prin dorinta afirmarii de sine si hotararea eroinei, insa stilul somptuos si perfect stapanit transforma romanul intr-un best-seller.
7. Panza de paianjen de Cella Serghi
La aproape 20 de ani de la ultima reeditare, Editura Cartile Tango publica "Panza de paianjen" de Cella Serghi, unul dintre cele mai frumoase romane de dragoste din literatura romana. Glisand intre spatiul vrajit de la Balcic si tumultul Bucurestiului interbelic, eroina Diana Slavu isi traieste iubirile cu deznadejde si demnitate, luptandu-se sa evadeze din panza de paianjen a unei existente cenusii, marcate de apasarea saraciei si a inconsecventei celor din jur.
8. Dragoste in vremea holerei de Gabriel Garcia Marquez
In tinerete, Florentino Ariza si Fermina Daza traisera o pasionanta poveste de dragoste. Numai ca viata iti rezerva uneori surprize...
La inceput, cand Florentino afla ca Fermina se va casatori cu un doctor bogat, simte ca viata lui s-a sfarsit. Desi isi gaseste echilibrul, bucurandu-se de succes in afaceri si nu numai... (cele 622 de relatii amoroase ar putea confirma acest lucru), dragostea lui pentru Fermina ramane la fel de puternica. Asa ca, dupa 50 de ani, 9 luni si 4 zile de despartire, Florentino isi reinnoieste declaratia de dragoste in fata femeii visurilor lui. I se va mai oferi, oare, sansa unui nou inceput? Dragostea in vremea holerei, una dintre cele mai frumoase si mai tragice povesti de dragoste din literatura universala, a fost ecranizata in 2008, adaptarea pentru cinema a romanului fiind facuta de scenaristul Ron Harwoord, castigator al Premiului Oscar si al Globului de Aur.
9. Pacientul englez de Michael Ondaatje
Pacientul englez are drept personaje centrale patru oameni cu existente pustiite, impinsi de hazard sub acoperisul unei foste manastiri italiene, la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial. E vorba de Hana, o infirmiera amortita de spectacolul suferintei si mortii atator soldati ingrijiti; Caravaggio, un hot si spion mutilat, dependent de morfina; Kip, un genist sikh care-si pune zilnic viata in pericol dezamorsand bombe. Si mai e misteriosul pacient cu trupul ars, de nerecunoscut, ingrijit de Hana, pe care lumea il ia drept englez si care incepe sa dezvaluie o poveste de dragoste, cu aventuri in desert si scene de razboi, ce ajunge sa-i bintuie si sa-i transforme pe ascultatorii sai.
10. Lolita de Vladimir Nabokov
Din cauza subiectului sau extrem de socant - pasiunea morbida a unui barbat matur pentru o fetita de doisprezece ani, romanul Lolita a fost respins de editori, fiind publicat in Statele Unite abia dupa aparitia sa in Franta. Construita pe schema mitologica a povestirilor cu fauni si nimfe, Lolita este insa, inainte de toate, un poem de dragoste inchinat limbii engleze si posibilitatilor sale expresive. Poveste a iubirii obsesive si blestemate a lui Humbert Humbert pentru nimfeta Dolores Haze, capodopera lui Vladimir Nabokov a fost, pe rand, carte interzisa, roman scandalos, obiect de cult, pentru a deveni apoi un roman clasic al secolului XX.