Carti ortodoxe

Carti ortodoxe

      Carti OrtodoxeTop 5 cele mai citite carti ortodoxe

 

   In casa crestinului este bine sa existe cel putin cateva carti foarte necesare. Vom aminti aici pe cele mai importante dintre acestea, pe care omul credincios trebuie sa se ingrijeasca sa le procure, in felul acesta el isi va forma o mica biblioteca pe care este bine sa o aseze aproape de coltul de rugaciune. 

   1. Biblia sau Sfanta Scriptura. Este cea mai importanta carte pentru un crestin. Ea nu poate lipsi din casa omului credincios. In Biblie aflam istoria prezentei si lucrarii lui Dumnezeu in lume. Pe aceasta istorie se intemeiaza credinta noastra. Biblia cuprinde Cuvantul lui Dumnezeu catre oameni. Vom afla din Biblie cum a vorbit Dumnezeu catre noi "in multe randuri si in multe feluri... prin prooroci, iar catre sfarsitul acestor vremuri - cum spune Sfantul Pavel - prin insusi Fiul..." (Evrei 1,1). Biblia se imparte in doua parti: Vechiul Testament care cuprinde istoria de pana la Mantuitorul Hristos si Noul Testament care cuprinde istoria Mantuitorului Hristos, faptele si invatatura Sa, precum si istoria Bisericii la inceputurile ei. Biblia este cartea de capatai a Bisericii. Folosul citirii Bibliei este nespus de mare. Mantuitorul insusi ne spune ca omul "nu traieste numai cu paine, ci si cu Cuvantul care iese din gura lui Dumnezeu" (Matei 4,4). Putem citi oricand din Biblie. Este bine sa ne obisnuim ca dimineata si seara inainte de culcare sa citim putin din Biblie, pentru ca gandul nostru sa poarte peste zi un cuvant sau o invatatura a Mantuitorului, iar noaptea, mintea sa odihneasca, la fel intr-un cuvant al lui Dumnezeu. Nimeni, stiutor de carte sau chiar nestiutor, nu poate sa fie iertat daca n-a citit macar o singura data Biblia sau cel putin Noul Testament. 

   2.Cartea de rugaciune. Cartea de rugaciune cuprinde rugaciuni pentru diferitele trebuinte ale crestinului. Exista acum carti de rugaciuni, editate de Biserica Ortodoxa care contin culegeri foarte bogate de rugaciuni, insotite adesea de scurte invataturi pentru viata crestinului. Sunt rugaciuni de dimineata si de seara, rugaciuni ce se pot spune inainte si dupa masa, rugaciuni la inceperea si la sfarsitul lucrului, rugaciuni pentru calatorie, pentru sanatatea proprie, pentru cei bolnavi, rugaciuni pentru parinti, pentru copii sau pentru soti, rugaciuni la vreme de primejdie, rugaciuni pentru spovedanie si pentru impartasanie si multe altele. De-a lungul timpului, Biserica a adunat aceste rugaciuni de la oameni duhovnicesti si le pune la indemana oricarui crestin pentru ca acesta sa se foloseasca de ele in rugaciunile sale catre Dumnezeu. Credinciosul se poate ruga lui Dumnezeu cu propriile sale cuvinte, din sufletul sau, pentru necazul sau pentru bucuria sa. Cartea de rugaciuni ne vine in ajutor. Ea ne invata cum sa ne rugam, ne ajuta sa ne citim sufletul si sa gasim cuvintele potrivite. Rugaciunile pe care le citim din carte trebuie sa le rostim ca fiind propriile noastre cuvinte. Rugaciunile acestea vin de la oameni luminati de Duhul lui Dumnezeu si sunt foarte cuprinzatoare, dar mai ales foarte corecte. De aceea ele ne si formeaza, ne ajuta sa descoperim rugaciunea adevarata. 

   3.Ceaslovul. Ceaslovul sau Orologiul este cea mai de seama si mai completa carte de rugaciuni a Bisericii. Numele acestei carti vine de la "ceas" sau "ora", ea aratandu-ne cum trebuie sa ne rugam in fiecare ceas al zilei sau al noptii. Ceaslovul este deopotriva o carte de slujba trebuitoare preotului si cantaretului in biserica la savarsirea slujbelor bisericesti, dar si o carte care cuprinde rugaciuni si randuieli ce pot fi folosite de crestini in casa lor si in familie, potrivit invataturii Sfintilor Parinti, care numesc familia "o mica biserica". Pe langa rugaciunile la diferite trebuinte, in Ceaslov gasim si multe din rugaciunile care alcatuiesc slujbele bisericesti, extrase din celelalte carti de slujba ale Bisericii, acatiste si paraclise - rugaciuni speciale -, sinaxarul cu sarbatorile si sfintii de peste an. "Ceaslovul este cartea de fiecare zi a tuturor celor ce pretuiesc rugaciunea si desavarsirea, a celor ce cauta Imparatia cerurilor si dreptatea lui Dumnezeu", cum scrie Parintele Patriarh Teoctist in prefata Ceaslovului tiparit in 1992. 

   4. Vietile Sfintilor. Vietile sfintilor, istorisiri despre vietile celor mai multi dintre sfintii Bisericii noastre au fost adunate de timpuriu de catre crestini pentru a le servi drept modele, drept amintire si incurajare. Exista si in limba romana adunate vietile sfintilor in douasprezece volume, pentru fiecare luna cate un volum care cuprinde istorisirile vietilor sfintilor pomeniti in toate zilele lunii respective. Ultima editie a Vietilor Sfintilor este in curs de publicare la Manastirea Sihastria de catre Parintele Ioanichie Balan. Au aparut deja pana acum mai multe volume. 

    5. Proloagele. Iata o carte care se gaseste mai rar, dar care este foarte folositoare. Ea cuprinde pentru fiecare zi din an o serie de lecturi folositoare de suflet, ziditoare, intre care mai intai viata sfintilor din ziua respectiva pe scurt si unul sau mai multe cuvinte de invatatura culese de la marii Parinti si Sfinti ai Bisericii. Asa incat credinciosul are randuit a citi ceva folositor pentru sufletul sau in fiecare zi. Cartea Proloagelor si-a imprumutat numele de la cuvantul prolog care pe langa intelesul de "cuvant inainte" mai are si intelesul "cuvant ales", ea nefiind altceva decat o antologie, o culegere de cuvinte alese, de cuvinte folositoare. Proloagele sunt foarte vechi si au fost cunoscute in toata lumea ortodoxa, in limba romana le intalnim raspandite foarte mult inca in secolele XVII - XVIII in forma lor de astazi au fost tiparite prima data la Manastirea Neamt in anii 1854-1855. Aceasta editie a fost retiparita de Editura Mitropoliei Olteniei in anul 1991.