Cu câteva sute, chiar mii, de fonturi variabile în colecţie, este necesar să avem o selecţie stricta, funcţionând ca şi adevăraţi stalpi ai colecţiei. Următoarele 3 fonturi (prezentate în ordine aleatorie) sunt cele pe care mulţi graphic designeri le-au folosit in permanenta şi continuă să le foloseasca cu succes.
1.Gotham. Gotham a fost conceput foarte recent (în 2000) de către designerul newyorkez Tobias Frere-Jones. Forma literelor din Gotham este inspirată din formele de signalectică arhitecturală, cu mare popularitate la mijlocul secolului XX, îndeosebi în New York City.
2.Helvetica. Helvetica a fost creat de către Miedinger împreună cu Eduard Hoffmann la Haas’sche Schriftgiesserei (Haas type foundry), din Münchenstein, Elveţia. Haas stabilise crearea unui font sans-serif, care să concureze cu Akzidenz Grotesk pe piaţa elveţiană. Numit iniţial Neue Haas Grotesk, numele fontului a fost schimbat de către Stempel, societatea-mamă a lui Haas, în 1960, în Helvetica – derivat din Confederatio Helvetica, numele latin pentru Elveţia. Scopul era de a-l face mai comercial pe plan internaţional.
3.Franklin Gothic. Franklin Gothic a fost conceput de Morris Fuller Benton, în 1902. “Gothic” este un termen arhaic (utilizat pe scară largă în trecut, dar destul de rar astăzi), cu sensul de “sans-serif “, folosit în special în Marea Britanie şi Statele Unite.
În 1980, Victor Caruso a redesenat familia de fonturi pe diferite dimensiuni pentru International Typeface Corporation (ITC). Redesenarea lui Caruso pentru ITC constă într-o uşoară extindere a înălţimii şi un condensed moderat al caracterelor.